- Amerikaanse inflatiecijfers signaleerden deze week dat de strijd tegen de hardnekkige inflatie nog niet is gestreden.
- Dit heeft het perspectief van een renteverlaging in de VS verder vooruitgeschoven in de tijd.
- Valuta-expert Godard Strengers van Ebury geeft aan dat de dollar hierdoor voorlopig aan kracht wint tegenover de euro.
ANALYSE – De strijd tegen de hoge inflatie is nog niet gestreden, zo bleek dinsdag uit nieuwe inflatiecijfers over de maand januari in de Verenigde Staten. Die vielen hoger uit dan verwacht en daarmee neemt de kans toe dat de Amerikaanse centrale bank nog wat langer wacht met het verlagen van de beleidsrente.
Gevolg is wel dat de dollar aan een nieuwe rally is begonnen en in waarde stijgt ten opzichte van andere grote valuta zoals de euro.
Het debat over de vraag of de Federal Reserve in maart al de beleidsrente verlaagt, is door de hardnekkige inflatie inmiddels doodgeslagen. Uit de peiling onder experts van CME Group blijkt dat bijna 90 procent van de ondervraagden inmiddels uitgaat van een gelijkblijvende beleidsrente in maart.
De Amerikaanse inflatiecijfers van januari bevestigden het gelijk van Fed-voorzitter Jerome Powell, die begin deze maand al aangaf dat een spoedige renteverlaging er voorlopig niet inzit. De vraag is nu zelfs of een renteverlaging in mei van de baan is en doorschuift naar juni. Daar opteert momenteel een kleine meerderheid van de marktexperts voor, volgens de CME FedWatch Tool.
Inflatie blijft risico in de VS
De Amerikaanse inflatie is lange tijd uitzonderlijk hoog geweest en het duurde even voordat renteverhogingen van de Federal Reserve resultaat hadden. Nu de inflatie daalt, moeten centrale bankiers erop kunnen vertrouwen dat die daadwerkelijk terugzakt naar het streefniveau van circa 2 procent.
Het moet niet zo zijn dat de terugval van de inflatie slechts tijdelijk is. Daar komt bij dat de samenleving heeft gereageerd de hoge inflatie: huishoudens eisen meer salaris en bedrijven verhogen hun prijzen. We zitten dus nog min of meer in een opwaartse loon-prijsspiraal, waarvan de effecten niet mogen worden onderschat. Dat de Amerikaanse inflatie in januari hoger uitkwam dan verwacht, is wat dit betreft een teken aan de wand.
Amerikaanse rente op korte termijn niet omlaag
Kijken we naar de situatie in Europa, dan zien we dat ook hier de inflatie nog boven het streefniveau van 2 procent ligt dat de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert.
De inflatie in de eurozone nam af januari weliswaar licht af tot 2,8 procent, tegen 2,9 procent in december. Maar in Europa wordt het risico van een loon-prijsspiraal onder meer gevoed door stevige looneisen, die in de grote economieën met stakingen kracht worden bijgezet.
Wat de economie betreft heeft de Europese Commissie de groeiverwachting van de eurozone voor 2024 verlaagd naar 0,8 procent, tegen een eerdere prognose van 1,2 procent groei. Tegelijk staat de relatief hoge inflatie een renteverlaging door de ECB ter stimulering van de economie nog in de weg.
In de VS daarentegen duiden cijfers over de arbeidsmarkt nog altijd op een relatief robuuste economie, wat voor de Amerikaanse centrale bank des te meer reden is om voorzichtig te zijn met een verlaging van de beleidsrente.
Dollar wordt weer duurder
Op financiële markten is de verwachting van een Amerikaanse renteverlaging doorgeschoven richting de zomer en dat heeft een versterkend effect op de dollar ten opzichte van de euro. Dit betekent voor het internationaal georiënteerde Nederlandse bedrijfsleven dat het duurder wordt om in dollars geprijsde goederen te importeren. Dat heeft serieuze gevolgen, aangezien een groot deel van de wereldhandel wordt afgerekend in dollars.
De duurdere dollar moet worden doorberekend bij de inkoop van goederen en diensten buiten de eurozone, wat de inflatie in de eurozone weer extra aanwakkert. Vooralsnog ligt het momentum dus niet bij de euro en moeten bedrijven rekening blijven houden met een duurdere dollar.
Door Godard Strengers, FX-specialist bij Ebury